Glas 101

08-02-2021

Glas in de Lijstenmakerij

Glas wordt gemaakt van een mengsel van zand, natriumcarbonaat, kalksteen en dolomiet. Dit mengsel wordt verwarmd in een oven tot meer dan 1700 °C. Hierdoor wordt het vloeibaar. Daarna stroomt het in een bad van gegoten tin en koelt het af tot de omgevingstemperatuur.

Dit proces is volledig geautomatiseerd. Daardoor ziet glas er altijd hetzelfde uit en kom je geen oneffenheden tegen in glas.

Als glas een kleur heeft worden er extra metaaloxiden aan toegevoegd, bijvoorbeeld ijzeroxide geeft glas een groene kleur.

Glassoorten

Helder glas / Floatglas

Helder glas heeft een lichte vorm van spiegeleffect. Hierdoor kan het zijn dat de zichtbaarheid van personen en/of objecten beperkt wordt. Helder glas wordt ook wel floatglas genoemd.

Ontspiegeld glas door middel van etsing

Bij ontspiegeld glas door middel van etsing krijgt het glas een behandeling in zouten en zuren en wordt hierdoor één of dubbelzijdig ontspiegeld. De zouten en zuren zorgen voor een verruwing van het oppervlak waardoor er microscopisch kleine prisma's ontstaan. Deze prisma's zorgen ervoor dat de lichtinval wordt gebroken en dat het licht egaal wordt gereflecteerd.

Bij dubbelzijdig ontspiegeld glas zorgt de etsing dat een foto niet aan het glas plakt.

Artglass AR70

Artglass AR70 is onzichtbaar ontspiegeld glas met een ingebakken tweezijdige krasvrije coating. Deze krasvrije coating is bestand tegen chemische producten, vochtigheid en kan met normale reinigingsproducten schoongehouden worden. De UV werendheid bedraagt 70%.

Museumglas

Museumglas is extra helder glas met een speciale coating tegen UV-straling. Alleen als het museumglas meer dan 90% UV-straling tegen houdt mag het glas verkocht worden onder de naam museumglas.

Door dat dit glas ook de meeste UV-stralen tegenhoudt heb je geen spiegelingen en komen personen en/of objecten optimaal tot hun recht, maar misschien nog wel veel belangrijker uw kunstwerk wordt minder aangetast door zonlicht en kleuren blijven langer behouden.

Plexiglas

Plexiglas is eigenlijk geen glassoort, het is een kunststof plaat en wordt veel gebruikt binnen scholen en openbare gelegenheden in plaats van glas. Plexiglas heeft ten opzicht van glas als voordeel dat het minder breuk geeft bij vallen en stoten.

Spiegels

Een spiegel bestaat uit glas van 4 of 6 mm dik met een metaalachtig laagje wat voor het spiegeleffect zorgt. Deze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Ook kun u de spiegel laten 'facet' slijpen. Iedere spiegel is op elke maat te verkrijgen